30 Ocak 2010 Cumartesi

Yüzen Pazar: Damnoen Saduak -Tayland

Dünyanın en ilginç pazarlarından birini anlatmak istiyorum bugün size. Tayland'da bulunan yüzen pazar, ya da Damnoen Saduak. Tayland'ın başkenti Bangkok'un 100 km batısında yer alıyor bu yüzen pazar. Ülkenin en meşhur turistik atraksiyonlardan birisi burası ama işin özüne baktığımızda Taylandlıların yüzen pazar kavramını günlük hayatlarının bir parçası olarak ciddi ciddi kullandıklarını görüyoruz. Ülke sulak ve kanallarla dolu olunca halk ta ürettikleri sebze, meyva ve el sanatları ürünlerini kanolara yükleyip kanallar boyu giderek satıyor. Damnoen Saduak ta bu işin turistik bir pazara dönüşmüş hali...tabi iş turizme dökülünce bir miktar da şekil yapmışlar. Bir benzetme yapmamız gerekirse bizim Kapalı Çarşı gibi biraz durum. Türkiyenin her yerinde Kapalı Çarşı benzeri mekanlar vardır ama hiç biri bu kadar populer, turistik ve bakımlı değildir. Damonen Saduak ta sayın ki Tayland'ın kapalı çarşısı.

Sabahın ilk ışıklarıyla açılıyor pazar. Buraya gelen turistik turlar saban 10 civarı bölgeye ulaştığı için bu saatten sonra çekilmeyecek kadar kalabalık oluyor. Üstüne üstlük bu saatte sıcak ta çöktüğü için keyfi çıkmıyor gezinin. Bu yüzden erken gelmek en iyisi. Bendeniz meraklı kişilik, sabahın güzelliğini kaçırmamak için bir gün önceden geldim bölgeye. Pazarın cok yakınında, Ban Sukchoke Resort diye bir otelde kaldım. Burada uzun uzun oteli anlatmak değil amacım ama sözünü etmeden geçemeyeceğim kadar harika bir mekandı burası. Kanalların üzerine kurulmuş ahşap evler hatta ahşap kanal teknelerinde kalıyorsunuz. Odaların dekorasyonu öyle egzotik ve yerel tatları hissettiriyor ki, kendinizi bir Tayland evinde misafir olarak kalıyor gibi hissediyorsunuz. Harika bir gece geçirdim burada. İyi ki bir gün önceden gelmeyi akıl ettik dedirtecek kadar hoştu otelimiz.






Sabah güneş doğar doğmaz aldık soluğu Damnoen Saduak'ta. O saatteki tek turist bizdik sanırım, meraklı gözlerle bakıyordu halk bize. Çekik gözlü, kısa boylu, güzel tay hanımları, genci yaşlısı başlarında geniş kenarlı şapkalarıyla kanolarına kurulmuş, birer birer görünmeye başladılar kanallarda. Yüzen pazar deyince sizin de pazara kanonuzla çıkmanız beklenir ancak durum tam olarak böyle değil. Kanalların iki yanına ahşap teras monte edilmiş ve elinizle uzanıp kanolardan alışveriş yapabiliyorsunuz. Haliyle bu turistik bir pazarda olmamızın etkisi, yerel bir yüzen pazarda kanosuz gezip alışveriş yapmak mümkün olmasa gerek.






Yüzen pazarda neler satılmıyor ki.. Her türlü tropik meyva hemen oracıkta yiyebileceğiniz gibi önünüzde temizlenip satılıyor. Muz hevenkleri görünüyor her yerde sarısıyla yeşiliyle. Mangosteen, durian, lichee, dragon fruit gibi tropik meyvelerle ağzına kadar dolu kanoların her biri. Renk cümbüşü her yan. Sebze kanolarında her haliyle alışık olduklarımızdan farklı bir sürü sebze görüyoruz. Kimisi sadece hindistan cevizi doldurmuş kanoyu, hindistan cevizlerini oracıkta kırıp içine pipet sokup içecek olarak satıyor, hemen içip serinliyorsunuz kana kana. Taze hindistan cevizinin suyunun böylesi serinletici bir içecek olduğuna inanamıyor insan, kurumuş hindistan cevizinin yağlılığını düşününce. Kanalın iki yanındaki teraslarda da bir sürü tezgah var alışveriş yapabileceğiniz. Tıpkı bizim pazarlarda olduğu gibi gıda yanında giyecek te satıyorlar bu pazarlarda. Bir Tayland kostümü almayı da ihmal etmedim burada gezerken. Çok sıkı pazarlık oluyor burada, sakın ola ki ilk söylenen fiyatı vermeyi geçirmeyin aklınızdan. Meyve ve sebzede bile oluyor pazarlık ama öylesine ucuz ki herşey, aslını isterseniz çenenizi yorduğunuza değmiyor bu pazarlık meselesi.









Damoen Saduak kesinlikle görülmesi gereken bir pazar. Pazarın çevresinde de bir tur atmayı sakın ihmal etmeyin. Etraf muz ve hindistan cevizi bahçeleriyle dolu. Bahçelerin arasında gezerken karşınıza maymunların çıkması çok olağan bir durum. Yöre halkının yaşadığı tik ağacından yapılmış evler, kanal çevresinde hayat ve bahçelerde çalışan insanları görmek ülkeyi daha yakından tanımak için çok gerekli. Umarım yolunuz düşer ve siz de bu harika mekanı ziyaret etme imkanı bulursunuz.

1 yorum: