27 Ocak 2010 Çarşamba

Bir Viyana klasiği: Plachutta'da Tafelspitz

Bugün sizlerle paylaşmak istediğim lezzet ve mekan, yolunuz düşerse Viyana'da yemeden geçmemenizi önereceğim bir yemek:Tafelspitz ve bu yemeği bence en güzel yapan yer: Plachutta.

Bu yemeğin türkçe bir ismi yok mu diyecek olursanız, haşlama et olarak çevireceğim ancak böyle yalın bir çeviri elbette güzel yapılmış bir Tafelspitz'e haksızlık olacaktır. Tafelspitz geleneksel bir Avusturya yemeği, hatta kimilerine göre Avusturya'nın milli yemeği. Eti havuç, patates gibi sebzelerle ve baharatlarla haşlayarak yapılıyor. Tafelspitz için iyi dinlendirilmiş, bonfilenin en kalın kesiminden dilimlenmiş et kullanılıyor. Servis esnasında yanına çeşitli garnitürler sunuluyor gittiğiniz mekana göre. Patates kızartması, elma püresi, ekşi krema gibi garnitürlerle servis edildiğini gördüm.



Viyanaya gidip te tafelspitz yemek isterseniz sayısız opsiyon bulacaksınız eminim. Ancak benim önerim bu lezzeti Plachutta'da keşfetmeniz. (http://www.plachutta.at/) Öyle ki, Plachutta'nın sloganı 'Wo der tafelspitz zu Hause ist', bir başka deyişle tafelspitzin mekanı/evi demişler buraya. Biraz paraya kıymanız gerekecek ama inanın değecek. Üstelik te benden size bir tavsiye, Plachutta'da bir porsiyon tafelspitz iki kişiyi doyuracak boyutta.




Buranın tarihi bir mekan olduğunu sanmıştım ama biraz araştırınca 1987 yılında kurulduğunu gördüm. Adamlar kaliteyle yerlerini sıkıca sağlamlaştırmışlar anlaşılan. Burada yemek bir prestij Viyana'da. Plachutta bir aile işletmesi. Ewald Plachutta Avusturya'nın en ünlü aşçılarından, sayısız ödülleri ve yemek kitapları var. Aile bu işletmenin vizyonuna yeni lezzetlerden çok, Avusturya'nın geleneksel yemek kültürünü en iyi şekilde yansıtmayı koymuş, bunu da inanılmaz başarılı bir şekilde yapıyorlar. Kullandıkları tüm hayvanlar Avusturya'da yetişmiş, organik beslenmiş hayvanlar. Yediğiniz her parça etin hangi inekten geldiğini ineğin doğumuna kadar seceresini takip edebildiklerini söylüyorlar. Yaptıran var mıdır bilmem :)

4 tane Plachutta subesi var Viyana çevresinde. Ben Nussdorf'a gitmiştim. İş yemekleri ya da dost muhabbetleri için çok ideal bir mekan. Harika bir Avusturya şarap listeleri var. Buraya gelmişken, herşeyi klasik Avusturyalı seçmenizi öneririm. Gidecekseniz rezervasyon kesin şart derim ben. Hafta arası dokuz civarı gidip inanılmaz kalabalık olduğunu gördüm mekanın. Hafif kaotik ve gürültülü de gelebilir ama masanız donatıldığında tüm bu dertleri unutuyorsunuz. Tafelspitz burada kızarmış patates, ıspanak ve çeşitli soslarla servis ediliyor. Servis yarım saatten bir saate kadar sürebilir, emin olun aceleye gelecek bir yemek opsiyonu değil.
Eğer et seviyorsanız bunu kaçırmayın derim. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder