16 Ocak 2010 Cumartesi

Fransa'da Şarap Sınıflandırmaları

Türkiye'de şarap sektörünü vergi yükleriyle öldüreduralım, şarabın anavatanı diye düşünebileceğimiz Fransa'da bu işler nasıl yapılıyor şöyle kısa bir göz atalım. Öyle ya, adamlar bu kadar şarapla anıldıklarına göre, vardır bu işin bir sistemi değil mi?

Fransa'da üretimin %50si gibi bir kısmın kalitesi tescilli şarap olduğunu söyleyebiliriz. Kalitesi tescilli her fransız şarap etiketinde görebileceğiniz bir sistem var ki, ismi Appellation D'Origin Controlee (A.C.) Türkçeye çevirmeye çalışırsak, Ürün Menşei Kontrolü gibi düşünebiliriz. Aslında Bu Fransız gıda tüzüğü gibi birşey. Her türlü şarap, peynir, yağ ve bir sürü tarım ürünü için bu sertifikasyonun belirlediği çeşitli kriterler var. Bir şarabın A.C. sertifikasına sahip olması için, belirlenmiş
  • bir bölgede yetişen ve belirli bir üzüm çeşidinden üretilmiş olması
  • hektar başına maksimum ürün sınırlamasına uyulmuş olması
  • maksimum alkol oranına ve şarap yoğunluk değerlerine uyulması
  • bazı katkı maddeleri (şeker, asit arttırıcı ya da azaltıcı katkı maddeleri) dışına çıkılmamış olması gerekiyor.

Bu kurallara uyulmazsa şarap A.C. sertifikasyonunu kaybediyor. Yani bir fransız şarabını elinize aldığınızda öncelikle A.C. sertifikasını etiket üzerinde arayın derim. A.C. sertifikalı, daha üst sınıflandırılmalar da var ki, bunlara da Premier Cru, Grand Cru örnek gösterilebilir.


Vins Delimite De Qualite Superioure (V.D.Q.S.) diye ayrı bir sistem var ki, aslında bu sisteme göre etiketlenmiş bir şarap ta A.C. gibi düşünülebilir. Üretici bir süre VDQS ile devam edip sonra şarabının A.C. sertifikası alacağını düşünmektedir.


Vins De Pays (bölgesel şarap), üretimin %14ü diyebileceğimiz bir sınıf. Daha önceden çeşitli kupajlarda kullanılan şaraplara bölgesel bir tanım getirebilmek için oluşturulmuş bir sınıftır. Kurallar A.C.'ye benzerlik gösterir ancak daha as sıkıdır. Daha fazla üzüm çeşidi bu sınıfa girebilir, topraktan daha fazla ürün alınmasına izin verilir ve min alkol oranı daha düşüktür.


Vins De Table (masa şarabı) tüm geri kalan şaraplardır. Bu şaraplar genelde A.C. sınıflandırılmasında olmayan üzümler kullanılarak üretilir.



İşte böyle.. Fransız şaraplarını incelerken artık bu sınıflandırmalara göre inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder