24 Ocak 2010 Pazar

Barcelona'nın İncisi Ramblas üstünde en lezzetli adres: Mercat de la Boqueria


Yemeye, içmeye tutkun olup ta çarşıda pazarda gezmekten zevk almayan var mıdır? Ben delisiyim pazarların, taze gıda satan her türlü formatın aslında. Gerek açık bir halk pazarı olsun gerekse süpermarketlerin taze gıda satan reyonları olsun, kendimi kaybetmem içten bile olmuyor.


Size öyle bir mekan anlatacağım ki burada değil kendimden geçmek, lafın anlamıyla çıldırıyorum ben. Beni oradan çıkarmak için uzun uğraşılar vermek, alternatif planlar geliştirmek bile gerekebilir. Barcelona bir şehir güzeli, Ramblas onun en hoş caddesi. Barcelona'ya gidip te cıvıl cıvıl Ramblas'ta yürümeyen olmaz. Ramblas'ın üstü çiçekçiler, evcil hayvan satıcıları, mağazalar, butik restoranlar, tapas barlar ve yolda kol kola yürüyen aşıklarla doludur. Burası enerji verir insana, İspanyol güneşinin keyfini çıkarmanın en güzel adresidir. Ramblas'ta sahile doğru yürürken sağ tarafınızda bir lezzet merkezi vardır ki her lezzet düşkününün ziyaret etmesi gerektiğini düşünürüm ben burayı. Mercat de la Boqueria, bizim deyimimizle bir halk pazarı. Ama burası halk pazarlarının kraliçesi. Fıkır fıkır, daima kalabalık, daima herşeyi taze sunan bir adres..

Mercat de la Boqueria'nın kaç yıldır orada olduğunu bilmiyorum ama şöyle bir internet araştırması yaptığımda en aşağı 1700lü yıllardan beri orada olduğunu öğrendim. Hatta 1200lere dayanan bir tarihi var ama o zamanlar mekan bir domuz pazarıymış, bu da konumuzun dışında :) Bugün bu pazarda tezgahı olan birçok kişi, çok eskilerde burada tezgah kurmuş ailelerinin 2., 4. kuşağıymış. Yani Mercat de la Boqueria aslında Barcelona kültürünün de çok önemli bir parçası.

Bu pazarda neler yok ki.. Her türlü taze balık ve deniz ürünleri, kasaplar, dünyanın her tarafından meyve ve sebzeler, baharatlar, yerel lezzetler, ekmek ve pasta ürünleri, şarküteriler, zeytin ve peynir çeşitleri, yerel çiftlik ürünleri, şarap reyonları, italyan taze makarna çeşitleri ve tabi bu harika tatları yiyebileceğiniz çeşit çeşit restaurant. Tezgahları işletenler genelde ispanyol ama yunanlı ve italyan tezgahların da sayısı yadsınamaz. Pazar her daim tıklım tıklım dolu ve meraklı turistlerle şakalaşan tezgahtarların kahkahalarıyla şenleniyor ortam. İnsanın her sokağı gezip her tezgahtan alışveriş yapası, her köşenin fotoğrafını çekesi geliyor.







Barcelona'da nerede kalıyor olursanız olun, ne tip yemekten hoşlanıyorsanız hoşlanın burası hayatta bir kez yaşanabilecek tecrübelerden biri.. Buraya gelip bir yemek yemenizi tavsiye ediyorum size. Pazarın taze lezzetlerini pişiren restoranlardan birinde Vino de Casanızı (ev yapımı şarap) yudumlarken lezzetin ve İspanyol sıcaklığının tadını doya doya çıkarmanız dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder