27 Mart 2010 Cumartesi

Brezilya'nın Süper Meyvesi: Asahi Üzümü

Televizyonlarda şu karpuzlu ve asahi üzümlü sakız reklamı çıktığından beri merak ederim şu asahi üzümü nedir diye. Dün akşam arkadaşların biri, senin gibi yiyecek içeceğe meraklı birinin bunu bilmemesine çok şaşırdım deyince karar verdim araştırmaya.. Ve gördüm ki aslında görsel olarak ne olduğunu bildiğim ama hiç tatmadığım bir meyvaymış şu bizim asahi üzümü..



Asahi üzümü, 'Acai Palm' denilen, palmiye türünde bir ağaçta yetişiyor. Meyve küçük üzüm tanelerinden biraz daha küçük, içinde meyvenin neredeyse tamamını oluşturan bir çekirdeği var. Yılda iki kez meyve veriyor acai palm ağacı. Brezilya'da tuzlu ya da tatlı olarak tüketiliyor, ayrıca dondurmalarda esans olarak kullanılıyor. Bir de asahi üzümlü yerel bir likörden bahsediliyor. 1990lardan itibaren besin değerinin daha çok tanınmasıyla asahi üzümü global olarak birçok meyve suyu, shake ya da esansta kullanılır olmuş. Hatta araştırma yaparken asahi üzümünü temel alıp çeşitli meyvelerle karıştırarak çeşit çeşit meyve suları piyasaya sürmüş bir markaya bile rasladım. Bu markaların açıklamalarında asahi üzümünün diğer faydaları; enerji arttırıcı, seksüel performans arttırıcı, sindirimi destekleyici, detox etkili, yüksek lif içerikli, cilt güzelleştirici, uyku düzenleyici, kolesterol düşürücü ve hatta zayıflamaya etkili olarak belirtilmiş.. Her derde deva mıdır nedir :) Acai Berry zayıflama ilaçları ile ilgili de birçok ürüne rastladım internette.. hatta Türkiyede bu ürünün asıl ticari sloganı 'Acai Berry zayıflama ürünleri"ymiş gibi geldi bana ama nedir ne degildir bilmem, ben lezzetlerle ilgilenirim :)






Ancak bu noktada kötü haber şu ki, asahi üzümü öyle taze olarak sevkiyatı yapılabilecek bir meyve değil. Eger Brezilya'da yağmur ormanlarının ortasında değilseniz taze asahi üzümü yemek malesef mümkün değil. Ağaçtan koparıldıktan sonra 24 saat içinde çürüyüp bozuluyor. Tadı süpermiş bu arada; çilek, böğürtlen gibi kokuları ve çikolata gibi bir lezzeti varmış. Keşke olsaydı da yeseydik. Amerikada bazı meyve barlarında bulunabiliyor ama bu da dondurulmuş asahiden yapılıyor ve çok pahalı. Asahi üzümü toplandıktan sonra kurutulup toz haline getiriliyor, ondan sonra da tüm besin değerini koruyarak bir takım ilaç, esans, meyve suyu gibi işleneceği yerlerde kullanılıyor. Bu arada, işlenmesi ve kullanılması böylesine zor olduğu için, piyasadaki asahi üzümü içerikli maddelerin birçoğunun bu harika meyvenin besin özelliklerini taşımadığı söyleniyor. Piyasadaki birkaç asahi üzümlü ürün örneğini görebilirsiniz aşağıda.





Şu bizim karpuzlu ve asahi üzümlü sakız harika kokuyor ama sanırım yukarıda bahsettiğim faydaların hiçbirini içermiyordur. Maksat ne çiğnediğimizi bilelim, değil mi ama ? Yine de yolumuz Brazilya'ya düşerse asahi üzümü tatmak istediğimizi biliyoruz.. yiyen, tadan, daha çok bilen varsa yorumlarınızı bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder