21 Şubat 2010 Pazar

Barcelona, Tapas ve Costa Gallego

Geçen hafta bir fuar sebebiyle Avrupa`nin bence en güzel sehrindeydim: Barcelona’da... Dogrusu toplantilardan fazla vakit bulup ta bu güzel şehrin tadini çikaramadim ama bir güzel aksam yemeği yemeden de dönmedim doğrusu. Konu akdeniz mutfağı olunca İspanyol mutfağı konusunu yabana atmak hiç olmaz. Deniz ürünleri konusunda bence en güzel çeşitleri sunar İspanyol mutfağı, hem de herkes icin deniz ürünü.. Yani her bütçeye göre.. Malum Istanbul'da iyi bir deniz ürünü yemek için sıkı bir butçe de gerekir. Ama İspanyada oyle mi? Birkac euro ile harika deniz urunu tapalarini midenize indirip ev yapimi şaraplarla (vino de casa) gününüzü gün edebilirsiniz.

Barcelona`da bence iki seçenek vardir yemek konusunda: Deniz urunleri ve tapas. Gerci tapaların bir çoğu da deniz ürününden yapılır ama neyse...Bu tapa konusu mezeye tutkun türk milletine cok uygun bir kavram. Küçük küçük porsiyonlarda envai çeşit lezzetin sunulduğu bir servis çeşidi tapa. Bizdeki ara sıcaklar misali. İspanyanin her köşesinde tapas bar adı altında mekanlar bulursunuz ama Barcelona harikadir. Her köşede bir barin kenarina dizilmiş, yukaridan sarkan kuru domuz pastirmalarinin altinda lezzetli tapalari yuvarlayip ufak ufak icen insanlar gorursunuz. Biz de sali aksami boyle bir tapas restaurantta bulduk kendimizi. Costa Gallega (Passeig de Gracia 71 Barcelona 08008 - +34934920393 ) Aslinda maksadimiz Botafumeiro Restaurante Marisqueria (Carrer Gran de Gracia 81, 08012 Barcelona - 932-84230) denen, deniz urunleri ile meshur bir mekana gitmekti. Buranin tavsiyesini bize veren arkadasimizin damak tadina cok guvendigimiz icin hemen rezervasyon icin actik telefonu ama malesef hic masa yoktu o aksam. Telefonda rezervasyon yapan adam bizi Costa Gallega`ya yonlendirdi ve ayni sirkete ait oldugunu soyledi. Iyi ki de yonlendirmis, harika tapalar yedik o aksam.







Costa Gallega`daki tum deniz urunu tapalar tazecik, cok lezzetliydi. Sarimsakli karides tava, Galicia usulu ahtapot (kaynatildiktan sonra tahta bir kase icinde deniz tuzu, zeytin yagi ve kirmizi biberle servis yapiliyor), kizarmis biberler, kucuk kizarmis karidesler, fırınlanmış keci peyniri, domatesli kizarmis ekmekler, chorizo (paprika sausage)... Biz denemedik ama barda asili duran kurumus domuz pastirmalari da (jamon serrano) harika gorunuyordu. Yanimizdaki masada kocaman tavada servis edilen paella da icindeki cesit cesit deniz urunuyle ağzımızı sulandırdı dogrusu. Mekan 300-400 kisinin ayni anda yemek yiyebilecegi kadar buyuk ve masalarin neredeyse hepsi doluydu. Duydugumuza gore her daim kalabalikmis burasi.





Gallega Ispanyolcada Galicia demek. Galicia Ispanyanin kuzeybatisinda, Portekizin kuzeyinde atlas okyanusu kiyisindaki bolgenin ismi. Burasi deniz urunleriyle meshur bir bolge. Ozellikle kabuklu deniz hayvanlarinin her cesidini kullaniliyor Galicia mutfaginda. Zeytinyagi, sarimsak, cesitli akdeniz baharatlari (biberiye, kekik vs) ile hazirlanan balik yemeklerine doyum olmaz bu bolgenin. Costa Gallega`da Barcelona`da bu mutfagi tadabileceginiz en guzel mekanlardan biri. Umarim sizin de yolunuz duser ve bu mekani doya doya yasarsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder