26 Aralık 2010 Pazar

Şu Ruşeym Olayı... Ruşeymli Ekmek etc

Birkaç ay önce otobüslerin mola verdiği, birbirinden leziz gıdaların satıldığı bir mekanda, mis gibi ekmek kokularının arasında gözüme bir kelime çarptı: 'Ruşeymli Ekmek'.. Bu da nedir diye bakınmaya başladım ve fırındakilere sormaya başladım. Her sorduğum birşey söyledi ruşeym konusunda ama bir tutarlılık yoktu. Kilo yapmayan ekmek, kepekli ekmek, buğdayın en faydalı kısmının kullanılmasıyla yapılan ekmek, çok faydalı ekmek gibi birçok bol keseden sallama şeklinde cevap aldıktan sonra merakımı gidermek için olayı araştırmaya başladım.

Algıda seçicilik olsa gerek, o günden sonra da sık sık görür oldum ruşeymli un ve ekmek çeşitlerini. Meğer her yerde satılırmış bu ruşeym ama biz bilmezmişiz. Halk ekmek çeşitlerinde bile gördüm ruşeymli çeşitleri.



Ruşeym (ingilizcesi Wheat Germ) buğday tanesinin yeni bir bitki oluşturmak üzere çimlenme yeteneğine sahip olan embriyosu. Yani başka bir tabirle buğday tanesinin üreme organı :) 1 ton buğdaydan sadece 1 kg kadar ruşeym elde edilebiliyor, dolayısıyla da pahalı. Besin değeri bakımından çok zengin olduğu için de değerli. Bir buğdayın anatomisine baktığımızda, kabuğu, gövdesi ve ruşeymi şeklinde üç ana kısım var göze çarpan. Buğdayın kabuğu kepek dediğimiz kısım (bran) ve bol miktarda lif içerir, B vitaminlerinden yana zengindir. Buğdayın gövdesi, yani beyaz unun yapıldığı kısım bol miktarda karbonhidrat ve proteinler, az miktarda vitamin ve mineraller içerir. Ruşeym kısmı ise bol E vitamini, daha az B, C ve D vitamini, folik asit, fosfor, tiamin, çinko, magnezyum ve iyi bir miktarda lif içerir. Buğdaydaki proteinin %8i ruşeymde bulunur. Tam bir besin deposu olan ruşeym, ekmek yapımında kullanıldığı gibi protein destekleyen tabletlere ya da kurabiye, kek gibi fırın mamullerine eklenerek tüketilir. Yurt dışında süpermarketlerde daha da sık çıkıyor karşımıza, malum böyle besin değeri yüksek şeyleri illa önce Avrupa, Amerika keşfeder.



Unun içinde ruşeym kalırsa un hemen bozuluyormuş. Yani unun dayanıklılığını etkileyen bir malzeme ruşeym. Bu yuzden de uzun yıllar undan ayrılıp hayvan yemi gibi kullanılmış. Son zamanlarda besin değeri ortaya çıktıktan sonra popüler olarak kullanılmaya başlanmış. Şu an kurabiye, ekmek, kek gibi birçok üründe kullanıldığı gibi kozmetik ürünlerde de kullanılan bir malzeme ruşeym. Aşağıda ruşeym kullanılmış kozmetik ürünlerden birkaç örnek veriyorum.





Herşey iyi güzel de 'ruşeym' ismini kim bulmuş çok merak ettim. Çok tuhaf bir isim değil mi yahu?

1 yorum:

  1. un satılırken içine katmak için yanında ruşeym de satsalar.sonra kullanım tarifini çuvalın bir köşesine iliştirseler,faydalarınıda yazsalar.millet un alırken mecburen ruşeymide yanında alsa.(madem bozuluyor bende bu buluşumu dile getireyim dedim)

    YanıtlaSil