Orta Avrupa ülkelerinde gezen ya da yaşayanlar bilir, bu ülkelerde balık yenmez. Balıkları ya soslu birşeyler yapıp rezil ederler ya da zaten sundukları balığın lezzeti zaten birşeye benzemediği için sosla olayı örtpas etmeye çalışmışlardır. (Ben daha hangi seçenek doğru çözebilmiş değilim) Menüyü alıp ta adam gibi bir balık yemek istiyorsanız belki de tek şansınız Norveç'ten gelmiş, her yerde bulunan ızgara somon yemektir. Almanya'da, Viyana'da, Çek, Slovakia, Macaristan, Polonya hep böyledir. Üzer beni bu gerçek. Bu insanların da bizler gibi tazecik balıkları götürmeye haklarının olduğunu, ızgarada cızırdayan bir çipuranın zerafetinden yoksun oldukları için talihsiz olduklarını düşünürüm.
Ne var ki bu yazımda sizlere Viyana'da yukarıda bahsettiğim inanışı yıkıp tam tersine böyle balık Türkiye'de bile nadir bulunur diyeceğim bir restorandan bahsedeceğim. Hem de fiyatları İstanbul'da boğazda yiyeceğiniz bir balığın çok altında. Naschmarkt'a Nordsee tarafından girdiğinizde (Bu arad Naschmarkt konusundaki yazıma bakarsanız adres detayını da bulabilirsiniz) hemen karşınıza, sol tarafta çıkan restoran Umar's Fisch olacaktır. Naschmarkt içinde hem balık dükkanı hem de restoranı olan bu restoranın sahipleri (nedense hiç şaşırmadım) iki türk kardeş: Erkan Umar ve Gökhan Umar... Bakmayın böyle yazdığıma, ben de olayı internet sitelerinden öğrendim (http://www.umarfisch.at/), umarım tanışmak ta kısmet olur bu iki güler yüzlü şirin insanla. Eee Avusturyalılara balık nasıl olur göstermiş adamlar. Taktir etmek lazım şüphesiz.
Umar's Fisch, 1996'da balık satışı yapan bir dükkan olarak bir aile şirketi olarak kurulmuş. Burada satılan balıklar, Umar kardeşler tarafından Fransa, Hollanda, Italya, Yunanistan, Dubai, Umman ve Hindistan'dan getiriliyormuş. Doğrusu merak içindeyim .. bu listede gerçekten Türkiye yok mu yoksa Türkiyeden gelen balıklar talep görmediği için web sitelerinde bahsetmediler mi acaba..Ticari başarı bazen böyle fedakarlıklar gerektirebiliyor, malum Avrupa'nın en popüler ülkesi değiliz :( Restoranı da 2004 yılında açmışlar ki bence çok akıllıca bir iş olmuş. Eminim ticari başarısı büyüktür ama benim için herşeyden önce çok güzel bir hizmet olmuş :)
Bu hafta Viyana'ya iş için geldim ve pazartesi gecesi İrlandalı bir arkadaşımla yemek yemek için Naschmarkt'ta buluştuk. Malesef Umar's Fisch'te hiç boş yer bulamadık. Salı gecesi tek başıma bir yemek yedim ama şanslıydım, yerim hazırdı bu sefer. Harika bir ton balığı carpaccio üstüne tavada pişmiş bir dil balığı yedim. Carpaccio çok kaliteli bir zeytinyağı ile servis edilmişti ve göz doldurucu bir porsiyondu. Dil balığım ise beni tıka basa doyurmaya yetti. Üstüne de ev yapımı bir tiramisu yedim ki, masadan kalktığımda o kadar yemeği nereme sığdırdığımı merak ediyordum. Öylesine lezzetli ve hafifti ki herşey, nasıl yediğimi bile unuttum. Yanında da buz gibi bir Avusturya Pinot Grigio yudumladım ki degmeyin keyfime.. Stresli bir gün sonrasında böylesi güzel bir yemek nasıl moralimi düzeltiyor anlatamam.
Bu hafta Viyana'ya iş için geldim ve pazartesi gecesi İrlandalı bir arkadaşımla yemek yemek için Naschmarkt'ta buluştuk. Malesef Umar's Fisch'te hiç boş yer bulamadık. Salı gecesi tek başıma bir yemek yedim ama şanslıydım, yerim hazırdı bu sefer. Harika bir ton balığı carpaccio üstüne tavada pişmiş bir dil balığı yedim. Carpaccio çok kaliteli bir zeytinyağı ile servis edilmişti ve göz doldurucu bir porsiyondu. Dil balığım ise beni tıka basa doyurmaya yetti. Üstüne de ev yapımı bir tiramisu yedim ki, masadan kalktığımda o kadar yemeği nereme sığdırdığımı merak ediyordum. Öylesine lezzetli ve hafifti ki herşey, nasıl yediğimi bile unuttum. Yanında da buz gibi bir Avusturya Pinot Grigio yudumladım ki degmeyin keyfime.. Stresli bir gün sonrasında böylesi güzel bir yemek nasıl moralimi düzeltiyor anlatamam.
Umar's Fisch çok çeşitli balıklar, ızgara ahtapot, karides gibi çeşitler sunuyor. Deniz ürünlerini seviyor ve akdeniz usulü pişirilmesinden hoşlanıyoranız burası çok doğru bir adres. Umar kardeşler bence bir konuda daha doğru bir karar almışlar ve kullandıkları marine soslarını ve servis usullerini tamamen Türk/akdeniz usulünden çıkarıp bir miktar Avusturya, bir miktar da İtalyan/İspanya sentezi katmışlar olaya. Sarımsak lezzeti ve zeytinyağı kullanımı İtalya İspanya tadını, balığın yanında servis edilen çeşitli patates opsiyonları Avusturya tadını katmış servise. Böylece çok daha popüler olduklarından eminim. Şapka çıkarıyor ve taktir ediyorum ne diyim.. Bu gece tüm yediklerime 50 EUR hesap verdim ki bence kalite ve aldığım keyif için çok ideal bir ücret. Sizlere de burayı tavsiye ediyorum dostlar. Afiyet olsun.
Demin sahibi ile Aqua Floryada sohbet etme fırsatı buldum muhteşem bir insan :)
YanıtlaSil